Wyświetlono odpowiedzi znalezione dla słów: obniżony hematokryt




Temat: Podbicie krwinek - praktyczne porady
maciek kanski pisze:


Proszę o porady praktyczne, w jaki sposób można podnieść:
- czerwone krwinki (mam 4.24 norma od 4.6)
- hemoglobina (mam 13.1 norma od 14.0)
- hematokryt (38% norma od 41)

W teorii powiedzmy, że wiem (czerwone mięso, śledzie, szpinak, wątróbki,
kaszanki), ale jeżeli ktoś praktycznie uporał się z tym problemem to proszę
o przykłady.


Problemu nie mialem, ale skoro teoria nie dziala w praktyce, to moze
postawic te pierwsza na glowie? Z wymienionych przez Ciebie produktow
jadam jedynie szpinak, i to niezbyt czesto (moze 2-3 razy w miesiacu), a
  morfologie mam wzorcowa. Poza tym nie odstajesz az tak mocno od
widelek, by bylo czym sie zamartwiac, IMHO. Powiem wiecej: wg ksiazeczki
"Badania laboratoryjne. Zakres norm i interpretacja" (wyd. 2
rozszerzone, F. Kokot i S. Kokot, PZWL, Warszawa 1997) zarowno twoje
erytrocyty, jak i hemoglobina sa w normie (widelki dla mezczyzn
odpowiednio: od 4,2 do 5,4 * 10^12/l oraz od 13 do 18 g/dl). Obnizony
hematokryt moze byc IIRC (ale glowy sobie za to uciac nie dam) wynikiem
oslabienia organizmu jakas niedawna infekcja.

Zobacz resztę odpowiedzi z tematu





Temat: Podbicie krwinek - praktyczne porady

On Thu, 17 May 2007 14:52:39 +0200, Marcin 'Cooler' Kuliński wrote:
"Badania laboratoryjne. Zakres norm i interpretacja" (wyd. 2
rozszerzone, F. Kokot i S. Kokot, PZWL, Warszawa 1997) zarowno twoje
erytrocyty, jak i hemoglobina sa w normie (widelki dla mezczyzn
odpowiednio: od 4,2 do 5,4 * 10^12/l oraz od 13 do 18 g/dl). Obnizony
hematokryt moze byc IIRC (ale glowy sobie za to uciac nie dam) wynikiem
oslabienia organizmu jakas niedawna infekcja.


Ale jakby nie patrzeć nawet jeżeli jestem na granicy normy to bezpieczniej
bym się czuł mając pewien zapas - sam masz wzorcową i ja tez bym chciał.
Wiem, że do anemii jeszcze daleko, ale nie chcę jej doczekać i chciałbym
wcześniej zmienić nawyki żywieniowe.

Rozumiem, że polecasz szpinak:)

Pzdr

Zobacz resztę odpowiedzi z tematu





Temat: Ile mięska?
Ile mięska?
Witam, synek ma niecałe 7 miesięcy, od 5 miesiąca jest na Nutramigenie, dietę
rozszerzamy od skończonego 4 miesiąca ale bardzo powoli bo jest obciążony (po
mnie) alergią. Od jakiegoś czasu je już słoiczki zawierające mięsko z królika,
teraz zaczęłam mu wprowadzać mięso z indyka (kupuję w słoiczkach gerbera i
daję po parę łyżeczek - bardzo mu smakuje). I teraz dwa pytania:
1. po wprowadzeniu mięska z indyka - pierwszego dnia dwie maleńkie łyżeczki -
synek robi bardzo jasne, żółte kupki; dotychczas robił ciemne, zwarte, nie
twarde, nie miał kłopotów z wypróżnieniem, kupki były 2-3 dziennie; teraz są
3-4 razy dziennie, z czego właśnie jedna (niezbyt duża) jest jasna, beżowa,
żółta, rzadka. Czy to od tego indyka? Czy mam go wycofać z diety? Czy to po
prostu organizm uczy się trawić nowe białko? Indyka podaję od 4 dni.
2. ile mięsa powinnam podawać synkowi dziennie? Ze względu na alergię (w
rodzinie jest alergia na jajka) na razie nie wprowadzamy żółtka. Synek ma
dziennie 3 mleczne posiłki (Nutramigen, średnio po 150ml), miał lekko obniżony
hematokryt w morfologii, jakiś czas brał kwas foliowy a teraz bierze cebion
multi. Bardzo lubi mięsko i zupki z mięskiem :-) Czytałam, że dziennie podaje
się 10-20g mięsa. Więc ile? Ile mogę podać w takiej sytuacji (bez żółtka, z
taką ilością mleka)?

Z góry dziękuję za odpowiedź Pani Doktor i Mamom!
Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: proszę o interpretację wyników
proszę o interpretację wyników
Proszę o interpretację wyników, córka ma skończone 15 miesięcy,
przez 2,5 mies. przyjmowała Hemofer 2 x dziennie po 4 krople, do tego wit. C 2
x dz. po 5 kropli.

WBC 5,4 K/ul 4,00-10,0
RBC 4,14 M/ul 4,00-5,60
HGB 12,1 g/dl 11,0-15,0
HCT 33,7 % 38,0-52,0
MCV 81 fl 80-97
MCH 29,2 pg 27,0-32,0
MCHC 35,9 g/dl 31,0-37,0
PLT 178 x10 9/1 140-400

Rozmaz ręczny
SEG 19%
LIMF 73%
K.LIMF 3%
EOZY 5%

Co może oznaczać obniżony hematokryt, u córki jeszcze nigdy nie był w normie.
Badania miała zlecone, bo słabo przybierała na wadze, ponadto w 5 mies. miała
ZUM, po wyleczeniu co miesiąc robimy kontrolne badanie moczu i jest ok.
Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: krew i mocz - interpretacja wyników
W morfologii trochę za dużo monocytów w rozmazie (był robiony
ręcznie, czy kompuerowo?)Niskie MCV może świadczyć mimo wszystko o
niewielkim niedoborze żelaza. Z niskim MCV wiąże się też
prawdopodobnie trochę obniżony hematokryt. Ale generalnie mały nie
ma anemii, więc nie ma raczej powodów do niepokoju.
W badaniu ogólnym moczu niski ciężar właściwy może trochę niepokoić-
czy dziecko wypiło dużo płynów przed pobraniem moczu na badanie?
Warto je powtórzyć pobierając mocz poranny po co najmniej 4
godzinach na czczo (również bez picia).
Czynność nerek najłatwiej określa oznaczenie mocznika i kreatyniny w
surowicy krwi. Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Co to może być? Proszę o pomoc...
Jeżeli chodzi o mnie to robiłam badania i od infekcji wirusowej
ciągnie sie opniżone krwinki i doszedł jeszcze obniżony hematokryt
a żelazo miałam w nomie jeszcze w dniu infekcji wirusowej dwa
tygodnie temu .
i w rozmazie mam podwyższone LYM i obniżone MCN
i drugi raz mi to wyszło w tym roku a od pierwszego razu biorę
witaminy z grupy i kwas foliowy. Więc nie wiem skąd ale jutro mam
się umówić do chematologa że jeszcze zobaczył te wyniki . Nie wiem
czy to może mieć z tym jakiś związek z tym ale też czuje gardło i
chodze zakatarzona i na tym się nie kończy jest mi ciągle zimno ,
ale nie gorączkuje. Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: eurocyty,hematokryt ponizej normy
wyniki rbc 3,90, hct 34,98
czyli
hematokryt - dla kobiet (kobiece normy są inne od męskich) norma od 3,6 lub 3,7
do 4,7 Masz troszkę obniżoną.

czerwone ciałka krwi (erytrocyty - RBC) - dla kobiet norma to: 3,8 - 5,8 x
1012/l czyli mieścisz się w dolnych granicach normy.
Nie ma powodów do paniki! Wszystko będzie dobrze. Masz trochę obniżony -
rozwodniony hematokryt.
Obniżony hematokryt świadczy o niedoborze erytrocytów (tych masz dość mało, ale
jeszcze w normie) lub nadmiarze osocza krwi.


Lekka anemia, może dużo pijesz (spora ilość płynów, kroplówki - mogą
sprawić "rozwodnienie hematokrytu), sporo miesiączkujesz? Warto pokazać wyniki
lekarzowi, ale naprawdę, nie jest źle!
Pozdrawiam

Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Jakie sa objawy bartonelli?
Hmm, odpowiem nie do końca
nie będę tłumaczył objawów, może zmiany we krwi:
Babesiosa: Zmiany specyficzne:
1. Anemia hemolityczna, co wiąże się też z zmniejszeniem erytrocytów
2. Obniżony hematokryt w morfologii
3. podwyższone segmenty krwinek czerwonych (chyba parametr RDW)??
4. podwyższony poziom bilirubiny, co wiąże się z rozpadem erytrocytów(kr. czerw)

Mniej specyficzne:
1. Trombocytopenia (obniżony poziom płytek krwi PLT)
2. Obniżone leukocyty
3. Nietypowe formy limfocytów
4. umiarkowanie podwyższone aminotransferazy (alat , aspat) wątrobowe

w moczu:
1. Białkomocz
2. ciemny mocz
3. hemoglobinuria

Erlichia, jest z podziałem na mono i granulocytarną, u nas częściej granulocytarna:

Zmiany we krwi częste:
granulo monocytarna
trombocytopenia 92% 68%
Podwyższone transaminazy wątrobowe 91% 89%
leukopenia 50% 60%
Anemia 50% 50%
Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: słaba morfologia
Ja juz w 9 tc mialam obnizony hematokryt, a hemoglobine w dolnej granicy. W 14
tc tez leciala mi krew z nosa i ogolnie jestem bardziej oslabiona, szybciej sie
mecze, jestem senna itd. Mi lekarz kazal wlasnie brac witaminy. Tez biore
Feminatal. Spokojnie, na nastepnej wizycie lekarz na pewno cos zaleci, a
tymczasem dobrze, ze bierzesz witaminy.
Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Ph moczu 7,5,mialyscie tak?
dziewczyny mi sie w sumie nic nie dzieje boje sie bardziej o
dziecko.Kurcze moze za duzo jem serkow homogenizowanych i pije
mleka,ale straszna ochote mam na to i dlatego, wcinam jak szalona
mandarynki tez i pomidory moze to jest powodem, niewiem,chyba musze
sie zapisac do gienia jak najszybciej.Bo na dodatek mam obnizony
hematokryt i hemoglobine prawie minimalna. Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: odebralam dzisiaj wyniki i mam hematokryt ponizej
odebralam dzisiaj wyniki i mam hematokryt ponizej
normy - u mnie wynosi on 33.5%
powinien - 37%
wizyte u lekarza mam za 2 tygodnie.
20 tc.
hmm.. oprocz tego mam okropna zgage, ktora atakuje mnie rowniez w nocy - cos
okropnego. Mam wrazenie ze zaraz zoladek wyleje mi sie przez gardlo. Spac nie
idzie.
Popijam wode o 2.30 w nocy i na stojaco czekam az przejdzie. a rano do
pracy...
Czy obnizony hematokryt to norma w ciazy?
Reszta wynikow krwi w normie, lub na granicy normy.
Nie wiem czy alarmowac lekarza czy spokojnie czekac...
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: odebralam dzisiaj wyniki i mam hematokryt ponizej
na zgagę spróbuj Rennie, mi pomagało.
A obniżony hematokryt może być spowodowany tzw. rozwodnieniem krwi, czyli
własnienp. wypiciem pewnej ilości pynów w nocy i w dniu badania. Ogólnie wyniki
ie sa idealne, ale nie jest tragicznie. Zresztą sama to wiesz. Pokaż wyniki
lekarzowi jeszcze, ale spokojnie, nie przejmuj się.
Pozdrawiam
Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: podwyższone leukocyty, neutrofile, niski hemtokryt
Ja od początku ciąży - a jestem w 38tc - mam obniżony hematokryt.
Mój lekarz stwierdził że to normalne u kobiet w ciąży (żartobliwie
powiedział "bo normy są dla kobiet zdrowych").
Ponadto od początku borykam się z podwyższonym poziomem leukocytów w
moczu... Miałam robiony posiew - nie wychodowano niczego. Brałam
urosept, furagin, jadłam żórawinę i piłam z niej sok. Na chwilę się
poprawiało i znów wracał podwyższony poziom. Ostatnio lekarz zrobił
mi wymaz z pochwy na paciorkowca, którego nie mam, ale jest jakaś
bakteria która bywa w jelitach. W poniedziałek idę na wizytę i
dowiem się wszystkiego .... Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Dziwnie duży brzuszek-poradźcie
Moja córeczka ma 4 latka...odkąd pamietam jej brzuszek był nienaturalnie duży.
Na poczatku wszyscy uważali że dzieciątka(niemowlaki) takie mają. Lekarze
uważają, że nic się nie dzieje...że ma taką budowę. Przy badaniach palpacyjnych
wątroba nie powiększona. Jenak córeczka skarży się na ból brzucha. Zrobiłam jej
badania ogólne moczu i krwi. Mocz ogólny w normie, posiew jałowy, morfologia:
wysokie OB, zwiekszona liczba leukocytów, obniżony hematokryt i heboglobina.
Dałam jej kał na jaja pasożytów, wynik negatywny. Czekam na wynik lamblie. Nie
wiem już co robić a lekarz mówi że nic się nie dzieje. Byłam u kilku(często się
przeprowadzamy) i żaden nie uważał że są wskazania do badań, badania robię
prywatnie. Rece opadają...służba zdrowia. Proszę pomóżcie, może coś wiecie.
Pozdrawiam
Mika Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Dolaczam do grona-prosba o sugestie co do badan
Dolaczam do grona-prosba o sugestie co do badan
Witam!
Wlasnie dzis otrzymalam wyniki badan. 2 tyg. temu w czasie badan okresowych
okazalo sie ze mam nie najlepsze wyniki. Glownie chodzilo o obnizony
hematokryt (33,1%), hemoglobinę (9,7g/dl) oraz OB 30. Takze wyniki z rozmazu
byly nieprawidlowe. Uwazalam ze powodem tego sa bardzo obfite miesiaczki. Po
wizycie u lekarza rodzinnego, dostalam skierowanie na powtorne badania
morfologii, dodatkowo kreatynina (lekarce nie podobaly sie moje "worki" pod
oczami), zelazo, oraz po obejrzeniu tarczycy, a raczej mojej szyji :)
stwierdzila ze mam na pewno zapalenie tarczycy, z mozliwoscia wystepowania
woli podobojczykowych (ktore to mialyby powodowac bol reki ktory mnie meczy
juz od jakichs 2 miesiecy poprzez nacisk na splot nerwow). Tak wiec dostalam
skierowanie na rentgen z uwzglednieniem woli podobojczykowych. W rtg nie
widac zadnych zmian. Kreatynina w normie, zelazo oczywiscie ponizej normy
30ug/dl i najgorsze TSH 6,74 uIU/ml, OB lekko spadlo do 27. Obfite miesiaczki
mialam od zawsze, ale nigdy nie mialam tak slabej morfologii. Prawdopodobna
przyczyna tak obfitych miesiaczek moze byc miesniak macicy, choc zaczynam
myslec o badania w kierunku endometriozy i PCO
Jakie kroki przedsięwziąc?
Jutro zapisze sie na USG tarczycy
Rozumiem ze gdybym chciala zbadac poziom FT3, FT4, przeciwcial TG i TPO to
musze miec skierowanie od endokrynologa lub robic je prywatnie?
Czy lekarz rodziny moze i czy jest sens przeprowadzenia badan na:
prolaktynę
czynniki reumatoidalne (o te badania prosilam kilka lat temu, ale lekarz
stwierdzil ze jestem za mloda na reumatyzm)
poziom jodu, selenu i innych pierwiastkow we krwi
nigdy nie mialam robionego cholesterolu, a tym bardziej crb, robic?
TIBC?

Z dodatkowych objawow, na przelomie zimy i wiosny tego roku, gwaltownie
przybralam na wadze, bez zwiekszenia kalorycznosci diety, ciagla sennosc
apatia, nie jestem jakos wrazliwa na zimno, raczej przeciwnie bardziej mi
cieplo niz zwykle, uczucie duszenia w okolicach obojczyka.
Z tego co poczytalam to niedoczynnosci czesto towarzyszy lekka anemia, tak
wiec czy jest sens walczyc w jakis sposob z anemia, czy skupic sie na razie
na tarczycy?
Bardzo prosze o sugestie, bo nie wiem z czym meczyc lekarza rodzinnego?
Bede wdzieczna za wszelkie sugestie :)
Pozdrawiam
Monika
Czy mozecie mi polecic dobrego endokrynologa w Olsztynie? Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: obniżony hematokryt co to znaczy?
obniżony hematokryt co to znaczy?
Witam dziewczyny wyszlo mi w badaniu obniżony hematokryt co to
znaczy?mam ponizej normy 35%a norma od 37%.Czytalam w necie ze
jakies przewodnienie czy cos takiego, czyli co za duzo pije?Prosze o
odpowiedz Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: obniżony hematokryt co to znaczy?
Obniżony hematokryt, tak jak zmniejszenie stężenia hemoglobiny, może
sugerować anemię. w ciazy nic specjalnego Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: odebralam dzisiaj wyniki i mam hematokryt ponizej
obniżony hematokryt "idzie w parze" z obniżonym żelazem a więc anemią. Jaki masz
wynik krwinek czerwonych i hemoglobiny? Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: odebralam dzisiaj wyniki i mam hematokryt ponizej
zeby miec obnizony hematokryt wystarczy miec zmniejszona objetosc masy
erytocytow w stosunku do calkowitej objetosci krwi, co czesto zdarza sie w
ciazy, albo np. zmiejszona objetosc krwinek czerwonych czyli MCV

co nie swiadczy od razu o anemii Zobacz resztę odpowiedzi z tematu