Wyświetlono odpowiedzi znalezione dla słów: objawy choroby tarczycy




Temat: Tarczyca T3 T4 TSH


mam 20 lat, miałem badanie tarczycy i wyszło mi ze jej objętośc wynosi
16,8ml (norma 25ml)? Czy swiadczy to o niedoczynnosci?


Nie


Czy w przypadku wykonania badania TSH (wynik 1,65 , norma 0,4 - 4,0) jest
wskazane przeprowadzenia badania t3, t4 , czy też jest to niepotrzebne?


czy sa jakies objawy choroby tarczycy? jak wyglada obraz tej tarczycy  w
USG??
chociaz taki wynik TSH jest super prawidlowy.
D.Z.

Zobacz resztę odpowiedzi z tematu





Temat: TEST niedoczynność tarczycy, a propo's wątku poniż
Aniazm
Ok,przepraszam,testu nie napisala Hashites>jednak to nie zmienia faktu,ze
osoba,ktora nigdy nie miala stycznosci z choroba tarczycy znajdzie u siebie
objawy-zmeczenie czy wypadanie wlosow , sucha skora i zatwardzenia sa czeste u
ludzi ze zdrowa tarczyca a zla dieta.Tak jak napisalam-wg testu moge miec
niedoczynnosc,a wiem,ze mam nadczynnosc.Poza tym,niekoniecznie trzeba miec
klasyczne objawy choroby tarczycy-ja np; przy wysokiej nadczynnosci marzne i
jestem wiecznie zmeczona.
Zobacz resztę odpowiedzi z tematu





Temat: Boję się
Boję się
Ostatnio sporo przybrałam na wadze ,mam nadcisnienie.bardzo się pocę mam
zawroty głowy i okropnie wypadają mi włosy.Czy to mogą być objawy choroby
tarczycy.
W ciąży chorowałam na nadciśnienie które zostało do dziś ale żaden z lekarzy
nie wpadł żeby zbadać mi tarczycę.
Objawy się wręcz pogłębiają.

Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Mam pytanie.
Mam pytanie.
Czy ktoś z was mógłby mi powiedzieć jakie sa ogólne objawy choroby tarczycy?
Mój lekarz, w wyniku rozmowy ze mną, skierował mnie na badania, również TSH.
Okazało się, że poziom TSH jest ponad normę, mało ponad normę, ale zawze. Czy
ktoś może mi pomóc? Obserwuje u siebie pewne niepokojące objawy, ale wmawiam
sobie, że to wynik różnych innych czynników. Z góry dziękuje za odpowiedź. Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: zerknijcie i doradzcie prosze-moje sampoczucie
Według mnie masz typowe objawy choroby tarczycy. Ja na długo przed
operacją miałam problemy ze snem,nie mówiąc już o nerwowości i
innych dolegliwościach nie kojarzonych przez lekarzy z tarczycą z
powodu bardzo dobrych wyników. Tak naprawdę gdyby nie guzy i
powiększona szyja nikt nie powiedziałby że mam chorą tarczycę. Jeśli
mogę Cię jakoś pocieszyć to powiem że po operacji będzie lepiej i z
doświadczenia wiem że nie warto zwlekać. Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: odpowiedni poziom TSH
Oczywiście nie mówimy o przypadkach, gdy występują jakiekolwiek
objawy, choroby tarczycy w rodzinie, problemy z zajściem w ciążę,
wyszły wysokie przeciwciała. Jedynie o przesiewowym badaniu TSH u
zdrowych osób - wtedy rzeczywiście w 95% przypadków samo TSH
wystarczy... Ale jeśli ktoś już może podejrzewać problemy z
tarczycą, to samo TSH to za mało, u mnie też tak było, gdy miałam
ok. 20 lat. Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Prosze o interpretacje wynikow.
Prosze o interpretacje wynikow.
Witam, jestem nowy i troche przerazony choroba

Witam,

Moje objawy choroby tarczycy pojawiły sie nagle.
Na poczatku bolała mnie szyja promieniujaca do uszu. Z dnia na dzień
samopoczucie zrobiło się fatalne. Uczucie paniki i dziwnego strachu.
Wieczorem zmeczenie totalne.
Zero koncentracji. Piekące oczy i pusta głowa.

19/05/07 zrobiono badania pod wzgedem tarczycy:
TSH III generacja - 0,092 (0,4-4,0)
FT3 - 4,36 (1,8-4,2)
FT4 - 1,96 (0,8-1,9)

Przepisano mi 2x 1/2 Thyrozola

Nastepne badania 30/05/07
TSH III - 0,011 (0,4-4,0)
FT3 - 5,20 (1,8-4,2)
FT4 - 2,69 (0,8-1,9)
Przeciwciała ATG <20,00 (40)
Przeciwciała ATPO <10,00 (35)

Obecnie biore thyrozol 3x1 przez 6 dni a nastepnie mam brac 2x1 do wizyty
czyli 20/06/07

Mam tez USG tarczycy
Tarczyca połozono typowo, nieco powiekszona.
Płat lewy 22x25x60
Płat prawy 19x21x60
Echostruktura miazszu nieprawidłowa, niejednorodna, bez zmian guzkowych. W
dolnej czesci płatów nieregularne, nieostro odgraniczonbe obszary
hipoechegoniczne. Górne płaty maja niejednorodnie wyzsza echogenicznosc.
Nieznacznie zwiekszone przepływy obu płatow. Wezły chłonne niepowiekszone.
Nadczynnosc, proces zapalny?


Moze ktos wie o co w tym wszystkim chodzi Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: objawy choroby tarczycy badania nic nie wykazaly
objawy choroby tarczycy badania nic nie wykazaly
Witam, prosze o pomoc.moja zona od jakiegos czasu zaczela strasznie tyc (przytyla prawie 30kg) jest senna czesto bola ja miesnie i nogi.czasem bywa strasznie rozdrazniona denerwuje ja byle co.potrafi sie smiac a za chwile plakac.je normalnie a wciaz tyje mimo ograniczania sie.robila badania krwi (tsh o ile sie nie myle :/) ale nic nie wykazaly i pani endykrynolog poradzila jej diete :/ wiem ze badanie krwi nie jest jedyna mozliwoscia stwierdzenia choroby tarczycy.prosze Was o pomoc czy mozna zrobic jakies dodatkowe badania albo czy polecacie jakiegos lekarza z gliwic
z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
i nie wkurzajcie sie ze nie szukalem bo naprawde przekopalem internet ale mam juz metlik od tego:/ Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Jestem nowy prosze o pomoc
Jestem nowy prosze o pomoc
Witam,

Moje objawy choroby tarczycy pojawiły sie nagle.
Na poczatku bolała mnie szyja promieniujaca do uszu. Z dnia na dzień
samopoczucie zrobiło się fatalne. Uczucie paniki i dziwnego strachu.
Wieczorem zmeczenie totalne.
Zero koncentracji. Piekące oczy i pusta głowa.

19/05/07 zrobiono badania pod wzgedem tarczycy:
TSH III generacja - 0,092 (0,4-4,0)
FT3 - 4,36 (1,8-4,2)
FT4 - 1,96 (0,8-1,9)

Przepisano mi 2x 1/2 Thyrozola

Nastepne badania 30/05/07
TSH III - 0,011 (0,4-4,0)
FT3 - 5,20 (1,8-4,2)
FT4 - 2,69 (0,8-1,9)
Przeciwciała ATG <20,00 (40)
Przeciwciała ATPO <10,00 (35)

Obecnie biore thyrozol 3x1 przez 6 dni a nastepnie mam brac 2x1 do wizyty
czyli 20/06/07

Mam tez USG tarczycy
Tarczyca połozono typowo, nieco powiekszona.
Płat lewy 22x25x60
Płat prawy 19x21x60
Echostruktura miazszu nieprawidłowa, niejednorodna, bez zmian guzkowych. W
dolnej czesci płatów nieregularne, nieostro odgraniczonbe obszary
hipoechegoniczne. Górne płaty maja niejednorodnie wyzsza echogenicznosc.
Nieznacznie zwiekszone przepływy obu płatow. Wezły chłonne niepowiekszone.
Nadczynnosc, proces zapalny?


Moze ktos wie o co w tym wszystkim chodzi.
Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Dziennikarze
Dziennikarze
Hej! Ze zdumieniem przeczytałam art. p.Króla we Wprost,krótki
cytat:Wytrzeszcz oczu lub niedorozwój umysłowy to najbardziej widoczne objawy
choroby tarczycy.Lekarze przy niedoczynności tego gruczołu,powodującej m. in.
głupotę,zalecają podawanie jodu.P. Król błysnął intelektem/typu wrodzony
zanik tarczycy /i porównał tarczycę z tarczą antyrakietową. W dalszej części
domniema ,że nasi politycy cierpią na w. wym chorobę.Całość miała być
błyskotliwa,a wyszedł gniot intelektualny,o jakości merytorycznej nie
wspomnę.Przypomina mi to niedawne wypowiedzi lekarzy,ten sam styl,ten sam
poziom. I co my biedne chore robaczki mamy zrobić?Moze oprócz stowarzyszenia
założymy partię? Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Co z tego będzie?
Jesteś przykładem tego, że u nas bagatelizuje się pierwsze objawy choroby
tarczycy. lekarze poświęcają uwagę tarczycy tylko wtedy, gdy tsh już se
pofrunie w przestworza, osobnik utyty już, ma nerwice i hipochondrię na tle
różnych niedomagań...

zamiast leczyć od momentu wystąpienia pierwszych objawów czeka się aż choroba
spustoszy oragnizm. ignoranci..

co za kraj.. . szlag mnie trafia Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Jakie objawy TARCZYCY???
Jesli już to objawy choroby tarczycy bo normalnie to każdy ją ma jak się
zaczynają problemy to ewentualnie masz jakąś jej chorobę.Skoro lekarz Cię olewa
trzeba się samemu prywatnie za to zabrać ,niestety.Zrób TSH[i mimo że jest
prawidłowe]to także Anti TG i AntiTPO i zobaczysz na czym stoisz jeśli te 2
ostatnie badania będą ok[czego Ci szczerze życzę]wtedy trzeba sprawdzić T$ i T#
i zacząć leczenie.NIE zwlekaj z tym tylko sprawdż ,wygląda na nadczynność Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Tarczyca T3 T4 TSH


czy sa jakies objawy choroby tarczycy? jak wyglada obraz tej tarczycy  w
USG??


Nie nie ma żadnych objawów w USG.

Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: wypadajace wlosy lonowe
mogą to być objawy choroby tarczycy,albo łysienia plackowatego Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: szybkie bicie serca i brak oddechu
Mogą to być objawy choroby tarczycy... Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: ciaza a tarczyca
ciaza a tarczyca
Ostatnio odnosze wrazenie, ze mam powiekszona tarczyce. Czy jest mozliwe, ze
wlasnie w ciazy objawy choroby tarczycy sa bardziej widoczne, badz tez
uaktywniaja sie czesciej? Jaki wplyw ma to na ciaze. Aktualnie jestem w 27
tygodniu. Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: Proszę o pomoc w diagnozie.
Proszę o pomoc w diagnozie.
Witam wszystkich forumowiczów. Jak wszyscy nowi na tym forum, bardzo
proszę o interpretację moich wyników. Sama pogubiłam się, a lekarze,
no cóż...sami wiecie...
Badania hormonów tarczycowych i usg zrobiłam sobie sama, gdyż od
wiosny włosy wypadają mi garściami a morfologia i OB(13) są dobre.

TSH 1,74 40,52% normy
fT3 4,85 47,6%
fT4 13,05 17,94%

usg:prawy płat 14,5x15x43mm,obj. 4,9 ml
lewy płat 15,7x13,4x46mm obj. 5 ml
Cieśn 3 mm
Obniżony przepływ krwi przez tkankę gruczołową,w obydwu płatach
widoczne lite, normoechogeniczne zmiany średnicy 5 i 5,8 mm.

Z tymi wynikami poszłam do endo( polecany, niby b. dobry dr nauk).
Stwierdził przewlekły stan zapalny i... uwaga!... nie zalecił
żadnego leczenia, ponieważ cyt " lekarstwa zrobiłyby mi więcej
szkody w organizmie niz przyniosły pożytku, ponieważ moja tarczyca
dobrze pracuje " koniec cytatu! Mam robić poziom hormonów co trzy
miesiące a usg co pól roku. Nie zapytał o objawy, nie padło nawet
slowo Hashimoto, nie poinformował co mnie czeka i jak się choroba
będzie rozwijała.Sama mu powiedziałam jak sie czuje, ale nie
skomentowal. Zalecił dalsze badania.Oto wyniki:

AntyTG <10 norma poniżej 115
AntyTPO 14,12 norma poniżej 34
cynk wynik za 2 tyg.
kreatynina 0,59 22,5% normy
elektrolity:
sód 139 40%
potas 4 31,25%
chlorki 101 37,5%

Sama (po lekturze forum)zrobiłam poziom:

żelazo 106 61% normy
ferrytyna 61,79 34,52%

kortyzol rano 142,8 37,68%
wieczorem 37,56 8,54%

magnez 2,07 53%

selenu niestety nie robią :(


Kiedy "podczytałam " troche Wasze forum, to wydaje mi się, że objawy
choroby tarczycy miałam przez całe życie od wczesnej młodości:
-zawsze potrzebowałam dużo snu, szczególnie po południu i rano
-dopiero po menopauzie (4lata temu) zaczęłam cierpieć na bezsenność
w nocy, ale rano nie mogę zwlec się z łóżka
- z roku na rok odczuwam coraz większy ubytek sił, zwykłe sprzątanie
domu, które kiedyś zajmowało mi dwie, trzy godziny, teraz rozkładam
na dwa, trzy dni
-mam dyskopatie i bóle kręgoslupa
-nie jestem depresyjna, ale jestem bardzo podatna na stres i bardzo
"wrażliwa" (czytaj: płaczliwa;)
-całe życie walczę z zaparciami
-całe życie mam problemy z "zabraniem sie do pracy", ciągle muszę
się do wszystkiego zmuszac, nic mi się nie chce
-od 20 lat mam podwyższony cholesterol ok 300
-od 20 lat coraz większe kłopoty z pamięcią, wszystko zapisuję,
nastawiam alarmy w komórce, wychodząc z kuchni do pokoju, zapominam
po co przyszłam - straszne!!!
- coraz częściej brakuje mi słów w rozmowie, a kiedyś, byłam bardzo
elokwentna- koszmar!
-całe życie walczyłam z lekką anemią
Poczytałam trochę forum i widzę, że macie tu wszyscy ogromną
wiedzę!!! Proszę zerknijcie na moje wyniki. Ja się trochę pogubiłam,
bo mała tarczyca i niski poziom fT4 sugerowałoby niedoczynność , ale
poziom antyciał mam prawidłowy. I teraz nie wiem: szukać innych
przyczyn, zrobic jeszcze jakieś badania (jakie?), powinnam brać już
tyroksynę ? Zmienić lekarza (znowu wydać 80zł) ????
Pomóżcie proszę !!!
Pozdrawiam wszystkich i bardzo podziwiam, że tak dzielnie się
trzymacie ( ja jako zawodowa płaczka, przepłakałam cała noc po
wizycie u lekarza :(((


Zobacz resztę odpowiedzi z tematu



Temat: homeopata klasyczny?
homeopata klasyczny?
Juz jakiś czas temu zaglądnełam na to forum w poszukiwaniu dobrego homeopaty,
poczytałam kogo polecacie i zapisałam się do dr.Oczkowskiego, bo - blisko i
tanio. Czekałam na wizytę prawie dwa tygodnie. Pan dr. przepisał mi granulki
Lachesis mutus 15ch za jedyne 6 zł. Ja tylko opowiedziałam o swoich
problemach, Pan dr. notował, pytał i po ok. 35 min. - dostałam receptę na te
własnie granulki, z Waszych wypowiedzi domyslam się że te granulki to
lek "konstytucyjny" dobrany dla mnie (dobrze myślę?) a jakieś dalsze
ewentualne leczenie dostanę po miesiącu ich zażywania? Mam nadczynność
tarczycy, obecnie TSH w normie, biorę tylko 1 tabletkę Metizolu co drugi
dzień. Wybrałam się do homeopaty ponieważ objawy choroby tarczycy trwały u
mnie ponad rok zanim zaczęto mnie leczyć na nadczynność, wcześniej
doszukiwano się rozmaitych innych chorób, kierowano do różnych specalistów,
czułam się coraz gorzej, wreszcie zmieniłam endokrynologa na "prywatnego",
który jednak zaczął leczyć moją "subkliniczną" nadczynność (inni uważali że
skoro tylko TSH odbiega od normy to nie ma potrzeby leczenia!), już po 2
tygodniach przyjmowania Propycilu poczułam się znacznie lepiej a po miesiącu
TSH wzrosło z 0,009 do 1,09! Ponieważ naczytałam się trochę o nadczynności,
wiem że tak długo nie leczona mogła poczynić pewne szkody w moim organizmie
(serce, kości itp.) dlatego chcę się zabezpieczyć przed następstwami jeśli to
jeszcze możliwe, mam nadzieję że dr.Oczkowski mi w tym pomoże mimo że nie
znalazłam na tym forum dowodów na skuteczność homeopatii w leczeniu schorzeń
tarczycy, jesli nie wyleczy mnie to chociaż wspomoże w walce ze skutkami.
Czy dr.Oczkowski to homeopata klasyczny?, czy możecie mnie oświecić - co to
znaczy "klasyczny"?, albo wskazać gdzie o tym mogę poczytać? Już kiedyś,
wiele lat temu byłam u homeopaty, ale wizyta wyglądała zupełnie innaczej -
lekarz badał mnie jakąś aparaturą, robił jakieś wykresy, prawie o nic nie
pytał, wziął 150 zł za wizytę, przepisał rózne baaardzo drogie leki - ampułki
do picia, krople, pastylki, za miesiąc przysłał nową receptę, po kolejnym
nową, po trzech miesiącach kazał się zgłosić ale już nie poszłam, bo nie
widziałam efektów leczenia. To chyba nie był "klasyczny"? Teraz po kilku
dniach przyjmowania granulek widzę poprawę, jestem tym zdumiona, ale naprawdę
czuję się lepiej!
Niewiele wiem na temat homeopatii, może wskażecie mi jakieś wiarygodne źródła
żeby się dokształcić? Poszperałam trochę w internecie, ale wolałabym poczytać
jakąś książkę na ten temat, w domu mam tylko "Homeopatię praktyczną" E.
Choińskiej, ale to jest już chyba wiedza dla bardziej "zaawansowanych"?
Może jest coś ciekawego dla początkujących?
pozdrawiam serdecznie Zobacz resztę odpowiedzi z tematu